11 Haziran 2012 Pazartesi

Cengo'nun Penceresinden Volko Alaturka Drum 1.2


VAD Arayüz

      Volko Alaturka Drum 1.2 enstrumanın kullanımı ve teknik özellikleri ile ilgili bilgi edinmek istiyorsanız lütfen http://www.volkoaudio.com/  u ziyaret ediniz. Ama hayır, sadece sıfır ve birlerden anlayan bir ortamda çalışan sanal bir enstrumanın bendeki duygusal ve toplumsal boyutlarını merak edenleriniz varsa, lütfen buyurunuz, bundan sonrası sizin için:

         Volko Alaturka Drum, bir yanı müzisyen olan, yazılımcı, sevgili dostum Volkan Özyılmaz'ın hayaliyle başlayan, bu hayalini gerçekleştirmek üzere ilk adımını attığı andan ilk çalışır halini ortaya koyana kadarki uzun süreçte, yapayalnız gösterdiği olağanüstü özveriden dolayı beni etkileyen hikayesi olan bir üründür. Benim Volkan'ın bu projesinden tesadüfi bir şekilde haberim olduğu tarihte Volkan yaklaşık üç yılını vermiş bulunuyordu ve projeye önemli isimler katkıda bulunmaya başlamıştı. Şöyle bir inceleyeyim, incelerken gözüme (daha çok da kulağıma) çarpan eksik gedikleri işaret edeyim, zayıf kalmış taraflarını iyileştireyim biraz yardımım dokunsun derken kendimi ciddi şekilde işin içinde buluverdim. 1.0.4 sürümünden 1.2 sürümünün ortaya çıkışına kadar olan süreç bana bugüne kadar tatmadığım cinsten bir üretme zevki, bir doyum verdiği için olsa gerek, içimde bu süreçle ilgili duygu ve düşüncelerimi anlatma isteğini doğurdu.

Kalite ve Kullanım Kolaylığı


VAD Mikser

          Volkan'la benim aramda olağanüstü anlaşma zeminini oluşturan, ikimizi motive eden ve heyecanlandıran şeylerden en önemlisi Steve Jobs'un kendi işine yaklaşım tarzı oldu. "Biz bu aleti satalım diye değil, kendimiz kullanalım diye yaptık" demiş Steve Jobs.  İkimiz de çalışırken işimize böyle yaklaşmaktan çok keyif aldık, ve buna göre hareket ettik.

         İşçilikleri tamamladıktan sonra bir kullanıcı gibi VAD 1.2'yi açıp çaldığımda, güzel olduğu kadar eşsiz özellikleri de olduğundan emin oldum. Tamam ses kalitesi birinci sınıf, ama çoğu plugin'in zaten öyle. Eşsiz olarak bi' defa bu güne kadar denemiş olduğum tüm davul plugin'leri içerisinde en güzel zil ve en karakterli kik ve trampet sample'larına sahip. Özellikle Gretsch 1970 müthiş. Ayrıca sadece parmak ucuyla klavye tuşuna basarak, tuşesine hasta olduğum Turgut Alp Bekoğlu gibi trampete hem dokunabiliyor hem geçirebiliyor olmak hissini uyandırması da var.... Yada bu hissi şöyle mi tarif etsem: Parmağımın ucuyla Turgut'un usta bileğiyle trampete ne kadar geçireceğine komuta edebilmek. Volkanla ikimiz bunu defalarca yaparak çocuk gibi eğlendik, şaka etmiyorum. Bir de kullanım basitliği gerçekten vurgulanmaya değer. Plug'in RAM'e yüklenir yüklenmez insan üretime odaklanabiliyor. Sonuç almak için ne vidyo izlemeye ne de kılavuz okumaya ihtiyaç yok. Sezgilere cevap veriyor.


MIDI ve Toplumsal Önem


MIDI ilham verici ritimler

         MIDI içeriğine gelince... İşte burası benim için sadece düzenleme yaparken ilham veren fikircikler bankası değil. Koca koca kültürlerin 36 duraklı bir açma-kapama düğmesinin arkasına sığdırılmış temsilidir, kolajıdır. Ritim yelpazesinde Balkan, Ortadoğu, Anadolu, Kuzey Afrika ve Arap kökenleri var. Toplumumuzda üçkağıtçılığa, kolaycılığa hala prim veriliyor olması beni üzse de, "vatana millete hayırlı olmak" gibi çok değer verdiğim inançlar da var. Volkanın bu projeye koyduğu emeğin özellikle bu kısmıyla vatana millete hayırlı ve mümkün mertebe desteklenmesi gereken bir iş çıkarttığını, bir vizyon koyduğunu düşünüyorum. Volkanın anafikrinin anahtar noktası şu: Türkiyede müziğin algılanış ve yapılış biçmini yansıtmak. Bu batılıya da doğuluya da zenginlik katar. Enstrumanın evrenselliği burada. Buna katkıda bulunabildiğim için kıvanç duyuyorum. Bu esasında tüm dünyaya da hayırlı olmaktır, çünkü dünyada Osmanlı-Türk kültürünün sesi eksik olursa dünya da çok şey kaybeder. 
VAD metronom
&
MIDI denetimi



         Çinliler konfor düşkünlüğü olmadan müthiş bir çalışma disipliniyle seslerini büyük duyurdular, İspanyollar ihtiraslı şarkılarıyla, Hintliler müziklerinin yanı sıra matematik-yazılım zekalarıyla, Balkanlar müzik-sinemayla (maalesef biraz fazla Sırplara mal edildi)... Sahip olduğumuz içeriğe mukayeseyle biz Türklerin sesi bu kolajda biraz kısık kaldı. Hoş ben yarı Balkanlıyım ama kültürümüzün eşsiz bir özelliği de bu zaten; karma ve kucaklayıcı olması. Balkan büyük resmin güzel bir rengidir. Beni yakından tanıyanlar hiç te politik ve milliyetçi duygular beslemediğimi bilirler, ancak hoşuma giden bir kültürün sesinin biraz daha fazla duyulması için bir şeyler yapma arzusu taşıdığımı belirtmeliyim. Diğerlerinin sesini kısmadan.

         Projenin bir diğer toplumsal önemi de 100% yerli malı olması. Emeği geçen, çalışan herkes Türk. Tanıdığımız, tanımasak ta kolayca ulaşabileceğimiz insanlar. Bu yazıyı okuyan sizlerden beklediğim bir şey olacaksa en fazla şudur: fikirlerinizi, olumlu-olumsuz eleştirilerinizi bize ulaştırın. Daha fazla tüketmenin bizlere hiçbir faydası yok, sömürülmekten, yönlendirilmekten bıkmadık mı arkadaş? Sadece daha fazla üretmek te yetmez, daha iyi şeyler üretmemiz lazım.


Fiyatlandırma



VAD Limiter ve ana parametreler
          Enstrumanı denemek için kırığını aramak bulmak gibi zahmete gerek yok, Volko Audio'nun kullanıcıya güvenen bir ticari anlayışı var. Deneme süresi 30 gün olarak belirlenmiş olsa da bu sürenin sonunda program kendini kapatmıyor, tüm özellikleriyle çalışmaya devam ediyor. Ancak bu 30 günün sonunda kullanıcıdan hakkaniyetli davranmasını ve üç seçenekten birini seçmesini bekliyor:



           1. Kullanmayacaksa programı silmesini
           2. Az para kazanıyorsa indirimli fiyattan satın almasını
           3. Çok para kazanıyorsa tam fiyattan satın almasını

          Kimin ne kadar kazandığı nerden bilinecek sorusuna cevap; bilinmeyecek, buna gerek yok, kullanıcının takdirine güvenilecek. Bu, dünyada uygulanmaya başlanan yeni bir modelmiş. Yazılım üretirken emeğin, maliyetin büyük kısmını programı yazmak değil, onu izinsiz kullanıma karşı koruma sistemlerini koymak-geliştirmek oluşturuyormuş. Durumu daha israflı hale getiren şey ise bu koruma sistemlerinin eninde sonunda hacker'lar tarafından kırılması. Öte yandan koruma sistemlerini rafa kaldırıp, kullanıcıya güvenmek hem maliyeti çok düşürüyor hem yazılımcın hayatını çok kolaylaştırıyor. Yazılımcı programın asıl yapması gereken işi nasıl daha iyi yapabileceğine odaklanabiliyor. Hoşuma gitti. Bu sistem insanlığın dolandırıcı olmadığını varsayıp, vicdanlı davranmaya davet ediyor ve bunun için hiçbir denetleme ve yaptırma mekanizması yok. Bu çağda insanlığa artık bu yakışır.

         İndirip denemek için bağlantılar aşağıdadır:
PC:       http://www.volkoaudio.com/download/volko_alaturka_drum/VolkoAlaturkaDrum.exe
MAC:   http://www.volkoaudio.com/download/volko_alaturka_drum/VolkoAlaturkaDrum.dmg


   Okuduğunuz için teşekkür ederim,
   Cengiz Köroğlu

4 yorum:

  1. İndirdim Bakıp denicem. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgine teşekkür Yener. Dilerim sana neşe ve memnuniyet verir.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. İlgine teşekkür Yener. Dilerim sana neşe ve memnuniyet verir.

    YanıtlaSil