1 Şubat 2015 Pazar

Kompresörler - SR/CVP: Mustafa Güventürk


SORU:






Cengiz abi biz kompresör pedalını ne için kullanıyoruz? Düşük tuşe yüksek tuşenin eşitlenmesi sesin aynı seviyede çıkması gibi bir bilgim var fakat sorular madde halinde şöyle;
-Sadece clean ton da mı kullanıyoruz?
-Drive da kullanılıyor mu?
-Her ikisinde de ton hayli değişmekte hatta clean tonda hafif bir over drive'msı bir ton duyuyorum burada farkında olmadan boost mu yapıyorum?
-Boost amaçlı kullanılıyor mu?
ve senin eklemek istediklerin... Bu yazışmayı soru-cevap köşende yayınlayabilirsin, teşekkürler.

Mustafa




CEVAP:





Mustafa'cım kompresörlerle ilgili daha önce bir yazı yazmıştım, incelemediysen buradan inceleyebilirsin. Ancak sen belli ki gitarcılara has tasarlanmış pedal kompresörleri soruyorsun, biraz anlatayım.

- Sadece "clean" yani temiz tonda mı kullanıyoruz? Çoğunlukla durum bu olsa da öyle bir kural yok. Drive tonla da kullanabilirsin. Örneğin ben bazan drive tonla da kullanıyorum. Kompresörü ayrıca notaların ilk vuruş anlarını (atak kısmını) sivriltmek veya yumuşatmak, notaların uzunluklarına uzunluk katmak için de kullanabilirsin.

- Ton değişmekte evet. Bu sadece kompresörlerin değil, büyük çoğunluk pedalların yapacağı şeydir. Tona renk vermek. Bazılarının vereceği renk hoşuna gidebilir, bazılarınınki ise gitmeyebilir. Az da olsa, renk vermeyen veya "transparan" tabir ettiğimiz pedallara rastlamak mümkündür zannediyorum. 

- Şimdi biraz genel bahsedeyim; kompres etmenin anlamı sıkıştırmak. Sesle ilgili bir kompresörün sıkıştırdığı şey ise yüksek volüm ile düşük volüm arasındaki farktır. Düşük/yüksek arasındaki fark örneğin 10 üzerinden 6 ise, kompresörden geçtikten sonra bu fark ayarlara bağlı olarak örneğin 3'e düşer.


Basit bir senaryo:

2 nota çaldın, birinin gürlüğü 10 üzerinden 8, ikincisinin gürlüğü 10 üzerinden 2 olsun. Kompresörün hassasiyetini 10 üzerinden 3'e ayarladın, ilk nota 3'ten hayli gür olduğu için kompresör bu 8 gürlüğündeki notayı tuttu 5'e kıstı ve aradan çekildi ve ardından gelen 2 gürlüğündeki nota 2 gürlüğünde kaldı. Kompresörden önce notalar 8 ve 2 idi, kompresörden çıkışta ise notalar artık 5 ve 2. Yalnız toplamda kayıp var. İşte bu kaybı tamamlamak için kompresörlerde "gain", "output", "make-up" ve benzeri adlandırılan pot bulunur. Bu potla kaybedilen gürlüğü geri tamamlarsın, böylece ilk vurduğun nota yine 8 çıkar ama bu sefer 2 gürlüğündeki nota 5'e çıkmıştır. Bonus olarak ta özellikle o ilk, 8 gürlüğündeki notanın uzunluğu artmıştır.




2 yorum:

  1. Hi there! I'm at work browsing your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the excellent work! aol mail login

    YanıtlaSil
  2. A potential advantage of an 100-year loan over a 30-year loan is really a slightly lower payment per month. canada mortgage calculator The nice thing about a loan payment, is that is certainly does not rise due to inflation. canada mortgage calculator

    YanıtlaSil