3 Mart 2013 Pazar

Stereo Kulaklıklar (SR/CVP: Ozan Ozdemir)


SORU:

Ozan Özdemir

      Cengiz abi merhaba, ben Ozan. 2-3 sene oncesine kadar Kirac`in Ankara konserlerinde degerli abim Atakan sayesinde kuliste hep sizinle birlikteydim. Belki hatirlarsin Gulumseme Ben kulakliklarla ilgili bir soru sormak istiyorum. Kulakliklarin uzerinde sol ve sag kulaga takilmasi icin R ve L yaziyor. Bunun sebebi nedir? Belki benim bilmedigim sag ve sol kulagin anatomik olarak bir farki vardir ama uzerinde R yazani sol kulagimiza rahatlikla takabiliyoruz. Duyumsal olarak bir fark oldugunu ve bunun senin bilecegini dusunerek degerli bilgilerini musait oldugun bir zamanda anlatmani isterim. Simdiden tesekkurler.

Ozan Ozdemir
Moskova 2013



CEVAP:

Cengiz Köroğlu

      Ozancım merhaba. Hatırlamaz mıyım yahu :) Çok güzel günlerdi. Şaşırttın beni, Moskova'ya gitmişsin. Dilerim oralarda iyisindir. Şimdi hemen karışıklığı ortadan kaldırayım.
      Sol kulağa takılması gereken L işaretli olandır. Bu L  İngilizce Left kelimesinin ilk harfidir. Sol demektir. Sağ kulağa takılacak olan da R işaretlidir. İngilizcede Right yani sağ kelimesinin ilk harfidir. Mühendislikte yoruma mahal yoktur. 2+2 4tür. Sol soldur ve sağ sağdır, o yüzden herşey işaretlidir. Ses  çıkışının üzerinde "audio out" yazar, görüntü çıkışının üzerinde "video out" yazar. Herşey çok net olmak zorundadır zira elektronik aletler yeterince karmaşıktır.

      Sendeki kulaklık ters takınca rahatsız etmiyor olabilir, bu modelin tasarımıyla alakalıdır. Ben ters takınca gayet tuhaf ve konforsuz bir his veren, hatta ses volümü oldukça düşen kulaklıklar da biliyorum.
      Ters takarsak duyumsal olarak şöyle bir fark olacaktır: Solumuzdan gelmesi için tasarlanmış ve mikslenmiş sesler sağımızdan gelecektir. Aynı şekilde sağımızdan gelmesi için hazırlanmış sesler solumuzdan. Eeee ne önemi var dersen... Dinlediğin şey popüler müzik ise belki de hiç fark etmeyeceksin çünkü popüler parçalar genellikle simetrik miksedilir. Yani davullar bas ve şarkıcı ortada, eşlik eden ve genişlik hissini veren enstrumalar ve yankılanmalar ise eşit miktarda hem solda hem sağda (gitarlar, pad'ler, sintiler, geri vokaller). Düz de taksan ters te, aynı dengeyi duyacaksındır. 
      Yalnız farzedelim stereo sesli bir film izliyorsun. Sahnede bir araba soldan kadraja giriyor ve şahane devir sesleri çıkararak önünden geçip sağdan dışarı çıkıyor. Kulaklığı ters taktıysan, arabayı solda görürken sesini sağda duyacaksın. Sonra araba sağdan dışarı çıkarken sesi solda olacak. Bu seyir zevkinin içine etmez mi :) Benimkinin eder valla.

2 yorum:

  1. Tesekkurler Cengiz abi, son paragrafta da soyledigin gibi bu durum film izlerken daha cok kendini hissettirir diye dusunuyorum. Muzik dinlerken elektrik gitar sololarinin soldan ya da sagdan gelmesinin farki gorsellik olmadigi icin daha azdir heralde. Yaniliyorsam bir aydinlanma daha bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ozan'cım en başta belirteyim ki kulaklıklar genellikle düz takıldığında en konforlu hissi ve en iyi sesi vermek üzere tasarlanırlar. Stereo kulaklığı ters takmayı önermem, kendim de hep düz takmaya özen gösteririm zaten. Ama diyelim ki ters taktık, müzik dinlerken şöyle bir şey karşımıza çıkar:

      Davulları tam karşıdan dinlerken hi-hat sağda, ride zili solda olur ya, ters takarsak bunlar yer değiştirir. Yani davulcuyu karşıdan dinler gibi değil de, davulcunun arkasındaymışız yada davulun başında biz oturuyormuşuz gibi bir manzara çıkar. Bazı durumlarda bu önemsiz olabilir, ama yine de önemli olabileceği durumlara karşın düz takmakta fayda var.

      Daha ayrıntılı bilgi için "Stereo Nerededir?" ve "Bu Ses Stereo Mu Mono Mu?" yazılarımı okumanı öneririm. Başka soruların versa cevaplamaktan memnun olurum.

      Sil